De verbouwing van azc Gilze start begin 2020. De woonpanden krijgen een extra verdieping en worden gemoderniseerd. © COA
De verbouwing van azc Gilze start begin 2020. De woonpanden krijgen een extra verdieping en worden gemoderniseerd. © COA

De veertig miljoen euro kostende modernisering van asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze kan begin 2020 van start. Dat verwacht vastgoedregisseur Laurens la Poutré van het COA.

De discussie rond uitstoot van stikstof heeft volgens hem geen gevolg voor de begindatum van de vier jaar durende verbouwing. Op 2 oktober is er een inloopavond in het azc.

Nieuwbouwplannen in Nederland liggen zo ongeveer plat vanwege de uitspraak van de Raad van State dat het Plan Aanpak Stikstof (PAS) niet voldoet. Compensatie van stikstofuitstoot door verkeer, bouwen en bemesting mag sinds enkele maanden niet meer op een later tijdstip maar direct in dat project om aantasting van Natura-2000 gebieden te voorkomen. De verbouwing van ruim vijftig panden op het azc Gilze zou daardoor mogelijk ook vertraging oplopen. Maar dat lijkt mee te vallen.

Stikstofuitstoot

Vastgoedregisseur Laurens la Poutré van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers begeleidt de bouwplannen. Op verzoek van de gemeente Gilze en Rijen legt hij de laatste hand aan een rapportage over de stikstofuitstoot. ,,Ik ga ervan uit dat stikstof geen spelbreker is. De gebouwen worden geïsoleerd en we onderzoeken of het mogelijk is gasloos te gaan verwarmen. Dat bekent volgens ons een verlaging van de stikstofuitstoot.” Ook wijst hij erop dat het dichtstbijzijnde Natura-2000 gebied op 7 kilometer afstand ligt.

Lees veel meer op BNDESTEM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in