Meerdere personen zijn vanochtend gereanimeerd in een woning in Doesburg. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat het om een koolmonoxidevergiftiging gaat. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De woning, een geschakeld rijtjeshuis aan de Monseigneur Bekkerslaan, zou een opvanglocatie voor asielzoekers zijn. In het pand waren afgelopen nacht veertien mensen aanwezig. Zij behoren tot één gezin. De hulpdiensten sluiten een geweldsincident uit. Het is niet bekend of er ook kinderen in de woning waren.

Drie van de bewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, een van hen is gereanimeerd. Elf mensen hoefden niet naar het ziekenhuis. De brandweer doet metingen om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De koolmonoxidevergiftiging is waarschijnlijk ontstaan door problemen met een cv-ketel.

De hulpdiensten werden vanmorgen rond 7.00 uur gealarmeerd voor een reanimatie, maar zij schaalden vrij snel op naar GRIP 1. Dit zorgt voor betere communicatie onder de hulpdiensten. Ook zijn er zeker vier ambulances ter plaatse en één traumahelikopter.

Buren zijn geschokt door het ernstige incident dat in de vroege morgen hun straat opschrikte. Ze vinden het vooral erg dat de kinderen dit moeten meemaken.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een reukloos gas dat ervoor zorgt dat bloed minder goed zuurstof kan opnemen uit de longen. Een lage concentratie kan zorgen voor hoofdpijn en duizeligheid, een grote hoeveelheid kan leiden tot bewusteloosheid of de dood.

Jaarlijks overlijden tien mensen in Nederland aan koolmonoxidevergiftiging, 150 belanden er in het ziekenhuis. Niet goed onderhouden cv-ketels en gaskachels, maar ook afvoerloze geisers kunnen in woningen zorgen voor blootstelling aan koolmonoxide.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hebben ongeveer twaalf procent van de Nederlandse woningen afvoerloze geisers waardoor de verbrandingsstoffen niet direct naar buiten worden afgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in